Güvenliğimiz Tehlikede

haber-ad81

KAYSERİ MİLLET DERNEĞİNDEN “GÜVENLİĞİMİZ TEHLİKEDE!” UYARISI Millet Derneğinde aylık konferanslar devam ediyor. Kasım ayı konferansının konusu “ Türk Ekonomisinde Tarım Ürünlerinin Önemi ve Gıda Güvenliği” idi. Konferansın konuşmacısı olan Sanayici Mustafa İDİZ Tarım ürünlerinin ülke ekonomilerindeki önemini, gıda güvenliğimizin nasıl bir tehlike altında olduğunu çarpıcı örneklerle anlattığı konuşmasında özetle şöyle dedi.

– Ülkemizde uygulanan yanlış ekonomi ve tarım politikaları yüzünden;

-Şehre göç durmuyor

– 2001 krizinden sonra IMF tarafından getirilen güçlü ekonomiye geçiş programında tarımsal destekler yarı yarıya azalmıştı.

– Tarım ürünlerinin maliyeti yükseldi

– Ekim alanları azaldı

-Ürün verimliliği düşük

– Tüketici gıda maddelerini pahalıya alıyor

– Tarım ürünlerini üretici ucuz üretiyor, tüketici pahalı yiyor.

– Üretici değil aracılar kazanıyor.

– Aynı ürünler dış ülkelere çok daha ucuza ihraç ediliyor.

– Tarım ülkesi olduğumuz, nüfusumuz sürekli arttığı halde son on yılda bakliyat ekim alanı %60 azaldı, dolayısıyla üretimde azaldı, bakliyat ithal eder hale geldik.

– Dünya organik tarıma yönelirken üreticilerimiz GDO’lu tohum ekmeye mahkûm ediliyor.

-Dünyada organik ürünlerin pazar payı büyüdü, ülkemizde organik ürün üretimine önem vermeliyiz.

-Gıda egemenliğimiz yok edilmiştir. GDO′lu ithal yem serbest bırakıldı, tarım ve hayvancılığımız risk altında.

-Tüketiciler GDO’lu ürünler yemek zorunda kalacak.

– “Gıda Güvenliğimiz” tehdit ve tehlike altındadır.

– Ülkemizde uygulanan yanlış ekonomik politika, insanlara kısa yoldan kazanç elde etme yolunu açtı.

– Sıcak para yatırıma gitmiyor. Kısa yoldan kazanç elde etme yoluna gidiyor.

– Finans sektörü şişiriliyor, reel sektör geriliyor. Üretim can çekişiyor.

– Ekonomik sıkıntılarımızın ve gıda güvenliğimizin tehlikeye girmesi; Devletin denetleyicilik ve düzenleyicilik özelliğini yitirmesinden, sağlıklı bir ekonomi ve tarım politikamızın olmayışından kaynaklanmaktadır.

– Devlet bir an önce her alanda olduğu gibi ekonomik alanda da devlet olmanın gerekliliğini yerine getirmeli. Ekonomide reel sektöre yönelmeli.

– Devlet tarım alanındaki desteklemeleri artırmalı. Ekim alanlarının ve üretimin artmasını, üreticinin kazanmasını sağlayacak önlemleri almalı.

– Organik tarım desteklenmeli.

– Üretici GDO’lu yeme mahkûm edilmemeli. Gıda güvenliğimizden asla taviz verilmemeli.

– Köylü tarım ve hayvancılık alanında üretime yönlendirilmeli, köyden kente göç önlenmeli.