Çanakkale Zaferi’ni An(la)mak

Çanakkale Zaferimizin yüzüncü yılı.Yüz yıl, söylemesi dile kolay… Çanakkale geçilseydi belki bizim adımız da silinecekti tarih sahnesinden. Mehmet Akif Ersoy’un “Bedrin askerleri ancak, bu kadar şanlı idi” sözü boşuna değildir. Çanakkale tıpkı Bedir gibi şanlı bir savunmadır. Elbette bu zaferi anmak önemlidir ancak, anlamanın daha da önemli olduğunu idrak etmemiz gerekiyor.

ÇANAKKALE, hudutsuz bir kan fedakârlığı, yıkılmaz bir iman ve yenilgi bilmez bir azmin zaferidir.

ÇANAKKALE müdafaası, Balkan savaşlarıyla başlayıp Sevr’le sona eren topyekûn bir mücadelenin bozgun çığırında yükselen onurlu destanımızdır.

ÇANAKKALE, tarihin eşine ender rastladığı bir savunma harbidir. Türk Milleti’nin var olma mücadelesinin şahlanışıdır. “Dur!” diyebilen iradenin sergilendiği Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nun da dediği gibi “tarihin en zor” meydanıdır.

ÇANAKKALE, Cideli Mehmet Çavuş, Yozgatlı Kınalı Murat, Ezineli Yahya Çavuş gibi, mukaddesleri için ölen millet evlatlarını toprağında barındıran mübarek yurdun adıdır.

ÇANAKKALE, kendini yenilmez zanneden şımarık emperyalistlerin yüzünde patlayan Osmanlı tokadıdır.

ÇANAKKALE, “Bir hilâl uğruna” okullarını bırakarak cepheye koşup da dönmeyen gönüllülerin, münevverlerin savaşıdır.

ÇANAKKALE, Balkan hezimetinden sonra herkesin “hasta adam ölüyor” dediği zamanda dünyayı hayretler içinde bırakan bir diriliş hareketidir.

ÇANAKKALE, Sami Paşazade Sezai’nin ifadesiyle “Bu gün her Türk’e büyük Milletler arasından –ben- demek salâhiyetini veren müdafaadır. Çanakkale üç şeyi başardı. Hâli kurtardı. Maziye hamaset ve azametini iade etti. Anadolu’yu ebedi vatan yaptı” dediği muhteşem bir ruh harbidir.

ÇANAKKALE, “Tarhanam yerde kaldı/ Gözyaşım serde kaldı/ Çanakkale’ye giden/ Gül yârim nerde kaldı?” diye erini, çocuklarını gözünü kırpmadan cepheye gönderen Türk kadınının zaferidir.

ÇANAKKALE, metrekareye 6000 merminin düştüğü eşi-benzeri görülmemiş bir can pazarıdır.

Çanakkale zaferimiz göstermiştir ki; İslam Dini kıyamete kadar yaşayacaktır.

Çanakkale göstermiştir ki; Zafer her zaman Hakkın ve Hakka inananların olacaktır.

Çanakkale’nin gözler önüne serdiği gerçek şudur: Emperyalizm en güçlü çağında bile yenilebilir… Çağımızın emperyalist zalimlerine de en güzel cevaptır Çanakkale.

Çanakkale gencecik fidanların kırıldığı, göz yaşartan kahramanlıkların yanında en hazin insanlık dramının yaşandığı bir savaştır.

Çanakkale zaferini gerçek manasıyla an(la)dığımız zaman yolumuzu aydınlatan ışık olacaktır. Yeter ki bizler Çanakkale şehitlerimizin mirasına sahip çıkma iradesini gösterelim ve yazımızı Yahya Kemâl Beyatlı’nın meşhur dörtlüğü ile bitirelim:

“Şu kopan fırtına Türk Ordusudur Ya Rabbi!
    Uğrunda ölen ordu işte budur Ya Rabbi!
    Ta ki yükselsin ezanlarla müeyyed namın
    Galip et! Çünkü bu son ordusudur İslâm’ın.”

CEVAP VER

Please enter your comment!