FERİT EDİBALİ İLE TÜRKİYE VE DÜNYA GÜNDEMİ

haber-4e19TÜRKİYE’NİN GÜNDEMİ MİLLET DERNEĞİ’NDE

Ferit Edibali: İktidar, milletimizi aldatıyor!

“Türkiye’nin Gündemi” toplantıları Millet Derneği İstanbul Şubesi’nde düzenlenmeye devam ediyor. Her geçen hafta artan bir ilgiyle süren çalışmaların bu haftaki konuğu Araştırmacı-yazar, uluslararası ilişkiler uzmanı, Avukat Ferit Edibali oldu. Edibali, İsrail’in sosyo-politik durumundan, Türkiye-İsrail gerginliğine ve de BDP heyetinin Karadeniz turuna kadar pek çok konuda değerlendirmelerde bulundu.

“Ortadoğu’da başarılı olan bir siyaset tüm dünyada başarılı olur”  tesbitiyle sohbetine başlayan Ferit Edibali, İsrail’in sosyo-politik tahliliyle devam etti: “İsrail’de, kuruluşundan beri, tek bir parti seçimlerden egemen olarak çıkmaz. Politik yapı, her zaman koalisyonlar şeklinde bir gelişme gösterir ve aynı zamanda bu koalisyonlar çok farklı blokların anlaşmalarıyla da kurulur. İsrail’in başarısının altında yatan en önemli sebeplerden biri de bu uzlaşıdır zaten. Sosyal açıdan baktığımızda ise İsrail toplumunda halâ açık bir dini taassubun hakim olduğunu görürüz. Kendi içlerinde manevi değerlerden hiçbir taviz vermezken diğer ülkelerde sosyal, laik olayları tahrik ederler. Hatırlarsınız, Türkiye’de kadınlar için otobüs fikri çıktığında bu alay konusu oldu. Ama, İsrail’de kadınlara özel alışveriş merkezleri vardır.”

İsrail’de kurulan yeni hükümetle birlikte Türkiye’nin nasıl bir politika izleyeceğinin merak konusu olduğunu belirterek şunları kaydetti: “İsrail’in belli hedefleri var. Bunlar Türkiye ile stratejik bir ortaklığa girmek, Mısır’ı ise pasifize etmek gibi hedefler. Nitekim bunlar gerçekleşti. Bu hedeflere ek olarak, yeni hükümet İran’ın nükleer programını hedef aldığını da belirtti. Türkiye-İsrail ilişkilerini genel olarak değerlendirdiğimizde ise şunları görüyoruz. ‘One minute’ ile beliren Mavi Marmara olayında zirveye ulaşan gerilimli bir süreç oluştu. Bu ana kadar İsrail-Arap gerginliğinde arabulucuğu üstlenen Türkiye, bu olaydan sonra taraf oldu. Takiben, Mavi Marmara’dan sonra Türkiye, alacağı bir takım yaptırımlar ileri sürdü. Üzerinden bir buçuk yıl geçmesine rağmen bunlardan hangisi yapıldı?”

Edibali, ne yapacağını bilen milletler vardır, havanda su döven politikacılar vardır ve aldatılan milletler vardır. Mevcut yönetim bizi aldatıyor dedi. İsrail’in psikopolitik olarak incelendiğinde siyasetinin çok kolayca anlaşılacağını belirterek iktidarın Mavi Marmara’dan sonraki politikalarını eleştirdi: “Bizim politika yapıcılarımız, danışmanları şunu iyi bilmeliydiler. İsrail özür dilemez! Peki bütün bu olayları olmayacak bir şeye bağlamanın manası nedir? Sürekli bir gerilimin öznesi yapmanın manası nedir? Bu sadece iş yapıyor gibi görünmektir. Olay gaza getirilmekten başka bir şey değildir.”

Ferit Edibali, sorulan sorular üzerine, gündemin sıcak konularından BDP heyetinin Karadeniz turunu da değerlendirerek konuşmasını sonlandırdı:  “Böyle bir girişimin neticesinin ne olacağı çok açık bir şeklide tahmin edilebiliyordu. Zaten istenilen de Karadeniz’in bu hassas durumu üzerinden bazı şeyleri test etmekti. Sosyal olaylar bir labaratuvar ortamında incelenemeyeceğine göre bunun yöntemi yapılacak bu tip girişimlerdir. Ve yapıldı.”

Ferit Edibali “Dinamik Tahlil Metodu ve Oyun Teorisi” konulu bir seminer sözü de verdi. “Türkiye’nin Gündemi” Millet Derneği’nde değerlendirilmeye devam edecek…