MİLLET DERNEĞİ KİTAP TAHLİL ÇALIŞMASI: BÜYÜK FETİH

Kitap tahlili çalışmaları, Millet Derneği İstanbul Şubesi’nin üzerinde önemle durduğu ve son birkaç yıldır düzenli olarak devam eden çalışmalarından birisi olmuştur. Daha çok genç arkadaşlara yönelik olan çalışma Kâmil Büyüker yürütücülüğünde yapılmaktadır. Her bir eser birkaç haftalık periyotlar halinde işlenmekte ve katılımcı arkadaşların ortak katkılarıyla tahlil edilmektedir.

Bu senenin ilk eseri ise Nurettin Topçu’dan “Büyük Fetih” olarak belirlendi…

“Osmanoğullarının ele aldığı, Fatih’le, Yavuz gibi dahi devlet adamlarının siyasi tarihe insan zekasının harikalarından biri halinde tevdi ettikleri devlet anlatışı, merkeziyetçi ve otoriteli devletti. Aynı zamanda hukuk-i ibaddan hükümdarı şiddetle mesul edici totaliter esasa dayanıyordu. Önce merkeziyetçi idi. Üç kıtaya yakın devlet ülkesini bir merkeze sımsıkı bağlıyordu. Eski Roma İmparatorluğunun koyu merkeziyetçiliği, bizde adalet ve mesuliyet prensiplerine bağlı olarak akla hayret veren bir hukuk ve ahlak nizamı içinde yaşatılmakta idi. Bu devletin diğer karakteri otoriteli oluşudur. Lakin onda otorite yani tam iktidar, orta çağın İngiltere Krallığı’yla, Papalık devletinde olduğu gibi hükümdarın keyf ve iradesinden doğma değildir. Halkın dimağını teşkil eden ilmiye sınıfına yani münevverlere dayanır ve her hareketinden Allah’a hesap vermeye mecburdur. Ancak bu hesap verme mecburiyeti, bu sorumluluk sadece ahirete bırakılmak suretiyle hükümdarın ferdi iradesine terk edilmemiştir. Bu devletin üçüncü karakteri hür bir totalitarizme dayanmış olmasıdır. Yani bu devlet, halkın bütün ihtiyaçlarına uzanır ve onları karşılamaya çalışır. Hukuk-u ibaddan şiddetle mes’uldür. Halk hizmetlerinde hürriyet prensibine halel vermeyerek bunların bir kısmını vakıf teşkilatına bırakmıştır. Bunda teşkilatın temeli halkın, idare devletindir. Sosyal teşkilata devlet bünyesinde yer verilmiştir. Devlet kavramının değer ve gerçeğini hakkıyla ifade eden bu otorite rejiminde demokrasiye yani halkın iradesiyle idare rejimine aykırılık, halkı inkar ve millet iradesine karşı gelme değildir.”