RAMAZAN BAYRAMI KUTLU VE HAYIRLARA VESİLE OLSUN

Oruç, iftar, sahur, teravih, hatimler derken ramazanı uğurladık. Ramazan ayının ayrılığının burukluğunu yaşarken, ramazanı manasıyla, ruhuyla yaşayıp Bayrama ulaşanların

zümresinden olanlara da selam olsun. Ramazan ayını ve Kadir gecesini değerli kılan Kur’an’ı, Oruç’u; okuyup, anlamaya, yaşamaya ve yaşatmaya çalışanlardan Mevla’m bizleri kılsın…Bu bayram şeker değil şükür bayramıdır. Bize bir Ramazan ayında daha oruç tutmayı nasip eden, bize sıhhat güç kuvvet irade veren, tövbe kapılarını açan, dualarımıza icabet eden, rahmet bereket ve affımızı sağlayan Rabbimize şükürler olsun

Bayramı manası ve ruhuyla kutlayıp bayram yapmak hedef ve arzumuz olsun. Bayram sadece sevindiğimiz kadar değil, sevindirdiğimiz, mutlu ettiğimiz kadar bayramdır.

Bayramlar milli ve dini duyguların, inançların örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği kuvvetlendiği günlerdir

Bayram; yenilenme, kavuşma, sevinç, mutluluk, zenginlik, yücelik, neşe, huzur, sükûn ve barış demektir. Bayramı gereğince, lâyığınca, egoizme düşmeden, kulluk şuuru ile yapabilirsek; Allah’ın lütfu ve inayetiyle, ‘’Millet ve Ümmet olarak bu kan ve gözyaşlarıyla dolu mazlumlar dünyası olmaktan muhakkak surette çıkıp kurtuluşa ereceğimize inanıyoruz.

Günahsız geçen her gün bayramdır (Hz. Ali) Allah yoluna koyulmanın, nefislerimizin en hoşlandıklarından, dünyada en sevdiklerimizden kendimizi hesaba çekerek konforlarımızdan vazgeçmenin, zihinlerimizde ve hayatlarımızda oluşan putları yıkmanın, Allah için adanmanın, Allah’a hakkıyla kul ve teslim olmanın şuuruyla hareket edersek karanlık dünyalar aydınlanmış olur.

Tadına varılması gereken çok özel günlerdir bayram. Din ve millet şuuruna varmanın bir ortaklık duygusudur Ramazan Bayramı…Yalnız, yapayalnız olmadığımızın birlikteliğimizin duygusudur. Sıkıntıyı da sevinci de paylaşmaktır bayram. Rahmetli olan geçmişlerimizi de mezarlıklarda ziyaret ve ölümü hatırlamaktır. Ellerin öpülmesi, açılmış kolların sımsıkı sarması, kucaklaşmasıdır bayram.
Bayram bizimle beraber; yaşlılar-hastalar, mahpuslar, anasız-babasızlar, fakirler-yoksullar, açlar-susuzlar, şehit anaları-babaları, şehit eşleri-çocuklarının da bayramı bayram gibi yaşayabilmesidir.
Bayram; sılayı rahimdir! Anne-babanın duasını almak, bir akrabanın bir dostun bir arkadaşın bir komşunun kapısını çalıp, gönlünü almaktır. Bir yetimin göz yaşını silip dindirebilmektir…

Asıl bayram; zulmün, şirkin, ahlaksızlığın kökünü kazıyacak iradeyi oluşturmak için, yapılan gayret, verilen emek, dökülen ter, çekilen çiledir, ıstıraptır…

Asıl bayram arkadaşın, kardeşin, komşun, Filistinli, Halepli, Türkmenelili, Türkistanlı, Kudüslü, Arakanlı, dindaşın, Urumçili Uygur’un veya dünyadaki herhangi bir mazlum kardeşinin ayağına batan dikenden rahatsızlık duymaktır. ‘Bir çare bulmak, İmdada yetişmektir.

Tüm inananların, gönül coğrafyamızın ve İslam aleminin mübarek Ramazan bayramını kutluyorum. “Ümmetin birlik ve beraberliğinin daim olmasını, İslam coğrafyasındaki kan ve zulmün durmasını, sevgi, hoşgörü ve barışın hâkim olmasını diliyorum. Öyle bir bayram geçirelim ki, olmaz dediklerimiz olmasını, sevgiyle güzellikler kalbimize dolmasını Yüce rabbimiz huzur aydınlık dolu güzel günlere nasip etmesini diliyorum. Hep birlikte sevgi dolu nice bayramlar geçirmek dileğiyle Ramazan bayramınız mübarek olsun.