MİLLET DERNEĞİNDE ‘İMAN AMEL BÜTÜNLEŞMESİ’ SEMİNERİ

Millet Derneği Kayseri Şubesi Aralık ayı konferansını yaptı. Konuşmacı, İlahiyatçı Ethem Dinçaslan’ın, Konu “ Ameli Mezhepler ve İmam-ı Azam Ebu Hanife” idi. Kayseri’deki hain terör saldırısının yapıldığı 17 Aralık Cumartesi günü, Kur’an-ı kerim ve meali okunarak başlanan konferansta konuşma fırsatı bulan her kes, terörü ve destekçilerini lanetlendi. Şehitlerimize rahmet, yaralılara acil şifalar yakınlarına sabırlar diledi. Milletimizin başı sağ olsun dedi.                                                                                                                                            Osman İkinci’nin sunumuyla gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını yapan Şube Başkanı Mustafa Temizer şunları söyledi.

“ Dünya Müslümanlarının çektiği sıkıntıların sebebi, İslam’ın temel esaslarının tam olarak anlaşılamamasıdır. Ülkemiz ve bölgemizdeki sıkıntıların çözümü toplumdaki bu sorunun halledilmesiyle mümkündür.

Millet Derneği olarak geçen ay İslam inancının temelleri çerçevesinde nelere, nasıl inanmamız gerektiği konusunu ele aldık. İtikatta mezhep imamımız İmam Maturidi  düşüncesini inceledik.

Müslüman için imandan sonra salih amel gelmektedir. Salih amel olmadan iman eksik kalır. Amelde mezhep imamız İmam-ı azam Ebu Hanife’yi ele alacağız. Onun düşüncelerini inceleyeceğiz.  Hayatımızın her alanında nerede, nasıl amel etmemiz gerektiğini ele alacağız.

Müslümanın, inancını amele dönüştürme zorunluluğu vardır. Aksi halde ”Bildiklerini başkalarına anlatmayan ve bildikleriyle amel etmeyenler kitap yüklü merkepler gibidir.” benzetmesine muhatap olur. Bilgimiz ve imanımız bizim için sadece yük olur.

Tüm dünya Müslümanlarının yaşadığı sıkıntıların temel sebebi budur. Bugün Müslümanların bilgisi ve imanı adeta Müslümana yük olmuştur.  Müslüman taşıdığı bilgilere göre amel etmiyor. Bilgilerin sadece hamallığını yapıyor.

Ülkemiz, bölgemiz ve dünya Müslümanlarının dertlerine ortak olmak. Sıkıntılarını gidermek için çaba göstermek her Müslümanın ve Müslüman devletin görevidir.

Bu görev sıkıntıda olan Müslümanlara evlerinizi, barklarınızı vatanınızı terk edin gelin demek değil.  Bu Müslümana yardım değildir. Müslümanın yurdunu, vatanını terk etmesini, yurtsuz, vatansız kalmasını sağlamaktır. Kaldı ki Suriyeliyi, Iraklıyı, Bulgaristanlıyı, Trakyalıyı, Türkistanlıyı çağır, Arakanlıyı çağır…  nereye kadar…. Yapmamız gereken Müslümanların vatanını korumasına, kendi yurdunda huzur içinde yaşamasına yardımcı olmaktır.

Bugün inancımızı ve imanımızı amele dönüştürmemizin yollarını,  Müslüman olarak nasıl hareket etmemiz nasıl yaşamamız gerektiğini, anlamaya çalışacağız. Amelde mezhep imamız İmam-ı Azam Ebu Hanife hazretlerinin bu konudaki gayret ve çabalarını, amelde örnek kişiliğine şahit olacağız.

Kıymetli Ethem Ağabeyimizin, kıymetli araştırmalarından istifade edeceğiz. Kendine ve siz değerli dinleyicilere katılımınızdan dolayı teşekkür ediyor saygılar sunuyorum.”

Konuşmacı Ethem Dinçaslan Mezhepler ve İmam-ı Azam’ı bir saate sığdırmak mümkün değil. Bu konu fıkıh konusudur. İslam fıkhını bir saatte anlatmaya çalışırsak ancak fık fık etmiş oluruz diyerek fık fık etmenin kıssasını anlattı. Biz bugün konumuzun bir saatte sığdırabildiğimiz kısmını ele alacağız diyerek konuşmasına başladı.

Mezhep sözcüğünün manasını verdi. Mezheplerin hangi ortamda ortaya çıktığını, mezheplerin çıkış nedenlerini, ehli sünnet mezheplerinde temel esasların ne olduğunu anlattı. Akli ve akli delillerin, ehli sünnet mezheplerde temel esas alındığına vurgu yaptı.

Ehli sünnet dışı mezhepler hakkında kısa bilgiler aktaran Ethem Dinçaslan İmam-ı Azam’ın hayatı ve kişiliği hakkında bilgi verdikten sonra İmam-ı Azam’ın muazzam bir bilgi birikimine sahip olduğunu dile getirdi. Elde ettiği birikimler doğrultusunda hayatını devam ettirmek için verdiği mücadele ayrı bir çalışma konusu olarak ele alınmalı dedi.